Здравейте,
много хубав опит е направил vsl. Аз също съм се насочил да правя опити и постигнах някой странни неща. Значи купих си автомобилна бобина, която смятам да ползвам за високоволтов източник. Тъй като още нямам драйвер, то взех DC адаптер на ~12V и за изненада бобината успя да създава искри. Явно BEMF накъсва този DC и става някакъв род пулсиран DC. Когато това стана пробвах и аз да измеря консумацията, но и моя уред сериозно откача когато меря ампеража на адаптера.
Друго което открих е това, че с искрата мога да зареждам кондензатор. Знам, че не е правилно да вързвам кондензатор (60uF/400V) на киловолтова искра, но го направих и voila. Кондензатора се зарежда доста добре и с по-нататъшни експерименти открих, че колкото по-малко е искрището, толкова по-бързо се зарежда кондензатора. Капанадзе също има много малко искрище, като е доста вероятно и той да зарежда кондензатори вързани паралелно на искрището.
За съжаление нещо в DC адаптера изгоря и волтажите се разместиха, изхода дава над 17V и бобината вече не дава искри с този по-висок волтаж, който явно не може да се накъса от BEMF.
vsl, може да пробваш да вържеш такъв кондензатор от мотор на искрището да видиш дали ще вземе от тока на лампите или се зарежда от искрата. Става въпрос за такъв кондензатор: