epwpixieq-1, ако не разбираш защо лампата светва между две съседни намотки макар и на 40 см една от друга - значи не четеш в оригинал верните автори, наблегни малко и на Максуел.
Bat_Vanko, преди 15-тина години направих първия си опит да чета Максуел, беше голям провал. Мога от личен опит да ви кажа че ако някой каже че чете Максуел в оригнал, без да е се е върнал назад във времето, и не прочете публикациите на Фарадей преди това както и Хамилтон ( не знам дали разбирате за какво ), значи нещо не говори истината. Максуел се чете трудно, и тук не говорим за 4-те известни уравнения, които са всъщност Хевидайд-Максуел, а за оригиналните 20-десет ( написани надявам се да знаете в каква математическа система ). 5 години след този провал, вече запознал се със публикациите на Фарадей и Хамилтоновата система, разбирах нещата доста повече, но отново мога да кажа че докато не преминах, неколкократно, през "The Electrical Papers" на Хевисайд, си имах пропуски в разбирането на Максуел.
Никъде не съм казал че не разбирам, напротив имам си обяснение, и то се базира точно на това което съм научил сам от Хевисайд осъзнавайки обаче и това което добавя, Тесла ( а то не е никак малко ).
Въпроса е обаче както казах, когато човек разбере нещо, единствения начин да покаже че наистина осъзнае динамиката на процеса е да направи нещо с това познание, и да види дали резултата от експериментите отговаря на очакванията или не, иначе "разбирания" и "теории" много, но ако не тестваш всичко си остава само на думи.
Например мога да ви кажа че на база на моите разбирания (които произлизат от опитите на Тесла ) друга крушка, с една много малка разлика (всички физични размери са едни и същи), поставена под същите условия няма да свети изобщо. Сега вие като разбирате така процеса, може ли да се сетите каква е тази малка разлика ( и само да доуточня, крушката не е изгоряла, разликата не е в това ).