Поздрави на аудиторията!
Дойде и моят ред да напиша отзиви за магнитният оптимизатор поставен на инжекционна газова уредба "Фобос" след два месеца експлоатация и изминати 2104 км. (от които ~10% на бензин)
Автомобилът:
Alfa Romeo 1.8 TS с променливи фази на газоразпределението, променлива геометрия на смукателните колектори, двойно искрово запалване на всеки цилиндър. Мощност на стоковата версия 144 HP.
Рекапитулация:
Среден разход преди монтирането на оптимизатора 9.5-10.0 л/100км (извадени за зимен период януари - средата на февруари тази година)
среден разход 8.2-8.7 л/100км. (средата на октомври - края на ноември) тази година
Както обясних на колегата
Caduceus аз представлявам идеалният тестер, тъй като се движа по един и същи маршрут всеки ден и края на всяка седмица като изминавам ~300-350km на седмица.
Доставчик на горивото:
"Лукойл"
винаги е зареждано на една и съща бензиностанция на една и съща колонка по едно и също време винаги до изкл на клапана на бутилката.
Автомобилът е доста "нервозен" и се кара понякога дори неразумно (разбира се бяха наблюдавани чувствителни завишения на разхода в тези периоди) и въпреки това има някакъв положителен ефект както сами може да се убедите от горе посочените цифри.
Изнасям данните сега, тъй като исках да бъда максимално обективен и непредубедн. Също така сменям доставчика на гориво ще се опитам да зареждам само на бензиностанция "ЕКО" тъй като има много добри отзиви за нея от някой приятели и колеги. Също така има много оплаквания за изключително влошено качество на Пропан-Бутана на Лукойл, a също така видях и в какво състояние бяха филтрите при смяната. При предишната смяна нямаше толкова много отлагания на графит и всякакви други неясни субстанции.
Субективни наблюдения:
Има някаква промяна в поведението на колата, но не точно като тази описаната във вашите постове. Автомобилът започна да се държи по съвсем различен начин в преходните режими. При рязко отваряне на дроселовата клапа, без промяна на предавката, като, че ли в първият момент не иска да "откликне" но след това се изстрелва пък по енергично. Отдавах това на замърсени филтри на газовата и течната фаза на системата. Филтрите бяха сменени преди 300км. но поведението се запази. При сваляне на по-ниска предавка преди изпреварване, не се усеща някаква промяна. Двигателят се форсира нормално и автомобилът е все така отзивчив както и преди.
Ще продължа да го наблюдавам и през следващият месец с новото гориво.
Тъй като имам сериозни дебати с колеги относно ефективноста на подобно устройство, най-вероятно с експериментална цел ще го сваля и ще покарам един месец без него за да направим сравнение, и да разберем дали аз съм започнал да натискам по малко газта и дали всичко е плод на "автосугестия"
Caduceus поздрави! Намерих някой интересни идеи за аеродинамични оптимизации с генератор на вълново смущение в потока (също като при птиците), ако и той покаже 10% (както обещават при глайдерите) може да се доближим още към заветните 30%!
Обмислям също така и слагането на аванс процесор въпреки че според колеги съвремнни двигатели не се нуждаят от подобно устройство. Аз също мисля така по няколко причини с които няма да отегчавам аудиторията, но може би една разходка с вкл диагностичен софтуер ще даде отговор на този въпрос. Само да се видя с малко свободно време. Може би на пролет!
П.П.
Леле... какво литературно съчинение съм написал