varvarin, погледни внимателно
« Отговор #231 -: Март 31, 2009, 01:28:10 pm » с осцилограмата от моето искрище. Ясно се виждат двата разнополярни пика след изключване на мощния транзистор.
Период на управлението -
30мкс;
Период на пиковете -
10мкс.
Назъбването по платото на импулсите е от горенето на дъгата. А защо се получават два импулса при комутацията на потока на ПМ е лесно обяснимо със закона за
ЕМ индукцията...
Същото е и при друг товар, освен искрище, а при резонанс на изхода, честотата на синусоидата е двойна спрямо управляващата. Така че при липса на този ефект нямаме комутация на потока или тя е неефективна, комбинирана с трансформаторно прехвърляне на енергия към изхода.
Енергията за насищане на шунта не зависи от товара. За работната точка съм съгласен, но разликата в необходимата енергия е малка, защото В-Н кривата е много по-стръмна отляво. Относно трансформаторния ефект не съм съгласен, защото според горенаписаното, ако енергията за насищане е почти постоянна, максимална ефективност ще имаме при максимален товар, подобно на импулсните захранвания. Ако изходът се претовари, започва да преобладава реакцията, индукцията отслабва и съответно напрежението пада. Точно тук е основната разлика с нормалния траф, даваш пълно късо на изхода, а консумацията си е същата. Това означава само и единствено, че не се черпи енергия от управлението, т.е. от входа.
За параматричен резонанс трябва да имаш изменение на
L или
C, как става при теб не ми е ясно. Освен това не стават обикновени кондензатори за целта. Не съм се занимавал, така че нямам претенции за обективност...
Някрая държа да кажа, че изказаните от мен мнения са лично мои, базирани на опита и експерименталните резултати от изследването на
МЕГ. Нямам намерение да споря, просто цитирам фактите...
Поздрави и успех на борещите се с МЕГ-а, но нещо малко ми се виждат мераклиите...
P.S. Честотата на изхода с искрище е повече от два пъти по-висока, защото енергията се изразходва за по-малко време предполагам. Това зависи от междуелектродното разстояние и е подобно на разряда от електронно запалване, където с увеличаване на междината времето му намалява.