Колеги, основен проблем при клетките въобще са пробивите между отделните електроди. Ако имате суха клетка с повече от един отвор (в горния край), веорятно е разпробита по средата или в долния край. По този начин, дори да се редуват отворите в долните краища, се получават пробиви през електролита.
В наръчника на водородния маниак е даден точно такъв грешен пример, за което се и извинявам, но имам други ангажименти в последно време и ми е трудно да го редактирам.
@Lido, теоретично водородът в ДВГ се ползва с цел да обедниш конвенционалното гориво и да го запалиш равномерно след това в цилиндъра, без детонации. Стехиометричното число за бензин е 14.7:1 и при различни условия (натоварен ДВГ, празен ход, ускорение и т.н.) тази пропорция може да мърда. Ние искаме да се движи нагоре, т.е. 15 и повече към 1. Т.е. 15 кг въздух за 1 кг бензин = обедняване на сместа. Идеята е водородът да заеме равномерно обема на цилиндъра и да запали тези области, в които впръсканото конвенционално гориво е далеч от свещта и би се запалило по-късно, поради което ще се получи и детонация и съответно неправилна работа на ДВГ.
На теория при стандартни условия (25 градуса, 1 атмосфера) водородът може да се запали в концентрации над 4%. По форума има сметки, в които съм показал какво количество е това спрямо всмукания въздух в ДВГ и то е доста голямо - литри водород в минута.
Ако някой се порови по-подробно може би ще попадне на документ от френски учени, в които са проведени експерименти с водород при високи налягания и температури (до около 400 градуса), но не и чак такива, каквито са в цилиндъра на ДВГ. Все пак тенденцията е благоприятна - при повишаване на налягането и температурата, долният праг на концентрация на водорода спада. Т.е. вече отиваме под 4%-тната бариера, но все още нямам конкретни научни факти, за да кажа колко точно.
Друго мнение е, че водородът действа като катализатор в горивния процес и е необходимо съвсем малко количество. Това са твърдения, за които нямам никаква информация, но са възможни. Някой химик да каже.
Има и още едно мнение, но то е напълно неприложимо в този случай и няма да го коментирам.
Идеята ми е, че ако си се захванал сериозно, тепърва ще експериментираш и ще срещаш по-големи трудности. Явно, след като си правиш всичко сам имаш не само икономически интерес, а и някакво любопитство. Та успех с опитите. Колегите тук ще помагат с каквото могат и дано да има удовлетворение.