. . . . . . .
ELPUNTO, продължавай напред, много хора четат без да пишат. Не си ли мислил за добавяне на още колектори? Да сравниш добивите и с вакумни колектори?
шоп разбира се, че съм мислил за добавяне на топлинни колектори към Солара.Не съм добавил защото не съм решил въпроса с излишната топлинна енергия т.е. как да складирам излишната топлина произведена през лятото от Солара.
Плоски колектори или тръбни ? Сравнение ?
Този въпрос стоеше пред мен през 2009 г. когато започнах да изграждам Солара.Тогава нямах никакъв опит и не знаех какви колектори да
избера
Един търговец на немски колектори ми даде съвет да избера плоски колектори, послушах го и не съжалявам, той бе прав.
Защо ?
Защото поддръжката на плоските колектори е ПО ЛЕСНА от тръбните.Край София през зимата вали сняг и то десетки пъти.
Когато спре снега, на следващия ден около обяд, когато снегът се размекне, той лесно се свлича по повърхността па плоските колектори.
Аз само го подбутвам с метлата и греблото и снегът се свлича.Това че плоските колектори имат по лоша топлоизолация от тръбните в
случая е предимство, защото по нагрятата повърхност снегът лесно се свлича.Аз писах за това в началото на темата (пост #3).
Плоските панели са за предпочитане пред тръбните в географски райони, където вали сняг и има зима. Причината е проста (не е високата цена на тръбните), тя е в лесното обслужване на плоските панели. Когато падне сняг и натрупа 20-30 см. (в София стига и 50 см.) върху панелите, почистването на снега от плоските панели е много лесно. Аз просто изчаквам снеговалежа да спре и на следващия слънчев зимен ден, когато слънцето към 11 часа е затоплило стъклото на панелите, снегът започва да се свлича сам от гладката повърхност. Аз само помагам с греблото и метлата на снега да се свлече от панела. Това упражнение ми отнема 10-30 мин. За един зимен сезон се налагат 8-10 почиствания (може и повече).
Почистване се налага и заради праха. Замърсеният въздух, особено в градска среда, покрива колекторите със слой лепкав прах. Желателно е измиване на колекторите през 30 дена.
ВЪПРОС към радио Ереван : Как се почистват 60-80 стъклени вакуумни тръби от сняг, лед и скреж ?
ОТГОВОР на радио Ереван : НИКАК ! Чакаш този който е пуснал снега да си го прибере .
С днешна дата също мисля така.Там където има зима и вали сняг плоските колектори са за предпочитане.
По черноморието, в южните райони на България, няма сняг или вали малко и бързо се топи, тръбните колектори са
за предпочитане.
шоп ти ползваш тръбни колектори, разкажи, как ги поддържаш през зимата и лятото.
Ще бъде полезно и други колеги, които имат слънчеви инсталации, да споделят опита си с поддръжката.