. . . . . . . .
ELPUNTO, привет!.. Да те питам нещо важно - правил ли си досега профилактика на отоплителната система и как стои въпроса с разни гадории извътре от сорта на ръжда, котлен камък, утайки и подобни. Също и за соларния кръг, че чета за разни ужасии с тия пропилен-гликоли или каквото е там. Буферния ти съд има ли някаква защита като вид покритие или друго? Туй нещо корозията е гадна работа и май няма спасение на прилична цена.
. . . . . . . .
getca като всяка система и тази се нуждае от поддръжка.Каква ?
ПЪРВО : колекторите се нуждаят от почистване на прахта поне веднъж в месец.Ако са в прашна, градска среда, може и по често.
ВТОРО : външният "слънчев кръг" т.е. колектори, тръби, серпентина и помпа използва студоустойчива течност.Първо използвах
етилен - гликол, после антифриз, сега има някаква мешавица от различни студоустойчиви течности, което не е беда.Важното е
да НЕ ЗАМРЪЗВАТ поне при -25*С.Аз се презастраховам и имам течност която издържа до - 30* С.
Тази течност НЕ е агресивна и не разяжда компонентите на "слънчевия кръг".
ТРЕТО : "слънчевият кръг" работи под налягане макс. 3 бара.Може би поради теч, или от изпарение или Бог знае защо налягането пада
под 1 бар за около 1 - 1,5 година.Тогава доливам 3 - 4 литра студоустойчива течност и вдигам налягането да 3 бара.Според някои техници
налягането може да се вдигне да 4 - 5 бара, но аз не смея да го повиша над 3,5.
ЧЕТВЪРТО : кръгът "парно" т.е. буферен съд, тръби, радиатори и помпа работи с ЧЕШМЯНА ВОДА.Буферът ми е от черна ламарина 3 мм.
която има някакво символично покритие.Буферът е уязвим от корозия но се надявам 3 мм. ламарина да издържи поне 10 - 15 години.
Относно гадините които се въдят в буфера, не съм правил нищо,
PyroVeso дава прост и ефикасен начин за борба с тях.
ПЕТО : кръгът "Битова Гореща Вода" (БГВ) т.е. серпентина, филтър, водопровод и кранове е най - прост, но ми създава най - големи
ядове
Причината е, че "специалистът" който наех за изпълнител ми достави буфер със серпентини от черни тръби, БЕЗ покритие
Тогава аз имах "0" познания за Солара и не подозирах какво ще ми навлече серпентина от черна ламарина . . . разбрах това шест месеца
по късно през май 2010 г. . . . когато от чешмата потече черна гнусна вряла вода.Поставих филтър за гореща вода, който спираше чернилката
но се задръстваше след 1 месец, защото бе от конци.Цената му е над 10 лв. ако давам всеки летен месец по 10 лв. за филтър се губи смисъла
от Солара през лятото.Поставих мрежов филтър, който може да се мие.Мрежата донякъде улавя чернилката, но не всичката.Сега през лятото
когато използвам Солара за БГВ от чешмата потича първо "черната" вода, после "златната" вода и накрая "бялата" вода за ужас на моята
"нежна половинка"
Въпреки това, да се къпе човек със "слънчева вода" е много по приятно отколкото вода нагрята от газ или ток.
Това мога да кажа съвсем уверено и то се потвърждава от всеки, който е използвал Солар за БГВ.
getca вероятно пропускам нещо по тема "поддръжка".Соларът е сложна система, въпреки че на пръв поглед изглежда проста . . .
Затова започнах темата за Слънчевото парно, за да не се повтарят моите грешки от хората които искат да използват Солари.
Затова призовавам колегите които имат Солари да споделят своя опит и бъдещите системи да бъдат по ефективни и надежни.