Здравейте,
Atos, в предната странница ми зададе въпрос за броят на магнитите с които се създава магнитно поле. Било то за статор, или за ротор. Аз съм си ги кръстил БУТАЛО И МЕМБРАНА. Аз не ти отговорих не защото не исках, или не знаех. Първо отговорът е много обширен и второ в създаването на тези две полета се крие тайната на магнитната турбина. Давам ти един прост пример:
Залепи на един диск да кажем 30 бр. магнити - квадратни, кръгли, правоъгълни- няма значение. Разстоянието между тях да е абсолютно еднакво. След това направи два диска, единият да е огледален на първият, а другият да е със същият брой магнити, но на различно отстояние на магнитите един от друг.
Закрепи първият диск неподвижно, все едно че е статор, а вторият на нещо което може да се върти. Когато поставиш двата диска един срещу друг, така че осите на магнитите да съвпаднат, като пуснеш въртящият диск той може да тръгне по часовниковата стрелка или обратно, но неговото движение ще бъде само 6 градуса ни повече ни по-малко.След това трябва да го избуташ наляво или надясно но отново стартовата позиция ще бъде 6 градуса. Ние имаме едно резултатно магнитно поле РМП от 30 сектора от 12 гр като всеки сектор се състои от два равно противоположни вектора от по 6 градуса. След това смени огледалният диск с диска на произволно поставените магнити, но броят да е 30 и виж в какво се състой разликата. Това е началото.
Бъди!!!
Иван