Още един, който има яснота по въпроса - Иван Димов (има надежда, че не е тотално оскотяването).
Примерът с колата, който ви даде той е много добър!
Пътуващият в колата се
завърта спрямо всичко останало, в по голям кръг, но не се върти буквално около себе си, а именно "косвено"(ако вътре в тази кола завъртиш един пумпал, той би се въртял и около себе си).
Не съм съгласен обаче, че ще продължи това завъртане ако изправи волана...или ако (хипотетично) внезапно изчезне настилката под колелата или колата увисне в безтегловност!
az_skeleta, куршум от 5.45 ("Калашников") има ексцентричност
точно спрямо оста си на въртене!
И "ексцентрични" планети (въртящи се около себе си)
няма!
В случая със Земята, океаните играят ролята на баласт, до изравняването на масите спрямо оста на въртене! Ако в един момент океаните изчезнат, не ми се мисли на какви колосални земетресения ще е подложена планетата ни, докато си установи нова ос на въртене, която би минавала точно през центъра на масата и!
И естествено, че въртейки се около Земята, Луната се завърта в
същата посока спрямо себе си! Ако не беше така, щяхме да я виждаме как се върти!
tobo1, не мисля! Повечето не могат да си създадат представа за реалното положение, оттам идва неразбирането!
Мишо, втората анимация е
УНИКАЛНА, много добра
Тя дава нагледно и логично обяснение на елиптичните орбити на някои планети! Досега и аз не знаех, не можех да си обясня как е възможно една орбита да е елиптична, когато няма гравитационно притегляне в другия фокус на елипсата!
Оказва се, че когато планета обикаля под ъглова траектория Слънцето (равнината на обиколката да не е перпендикулярна на движението на слънцето в космоса), елиптичността е неизбежна!
Но някак си очакваш да се възприеме лесно, след като далеч по- елементарните неща са недоразбрани...
Само едно още ще кажа по дискусията - Луната е като "завързана с твърда връзка" към Земята. Земята се върти и по този начин върти и Луната! Независимо от това, самата Земя се върти около себе си. Тя е като...вътрешната гривна на лагер, а за външната гривна е прикрепена с твърда връзка Луната. Сега схванаха ли неразбралите?