Ето го най-накрая и моя турбонатор. Направен е от чиста мед – тръба и ламарина 0,5 мм за перките. Турбонаторите са 4 на брой, понеже въздушния филтър при мен е направо на двигателя и под него излизат четирите отвора на въздушния колектор.
Турбонатора е направен по патента на Шаубергер. Изменил съм само размера на перките, от по-малки към по-големи. Има двойно завихряне на въздушната струя, центроустремително. Другото важно нещо е вторичното завихряне, което се постига с постепенно закривяване на перките от по-малко, към по-голямо. Единственото, което не съобразих е това, че трябваше и градуса при подредбата на перките да бъде от по-малък към по-голям, а не както го направих еднакво. Има три последователни перки през 120 градуса, които се завихрят на 180 градуса, т.е. в една медна втулка съм вкарал 9 перки. Те са запоени с калай с мини газова горелка. Спойката е изключително здрава, от задната страна на тръбата. Всичко е съобразено с температура, вибрации, въздушно налягане и т.н.
Резултатите са следните:Още щом сложих турбонаторите и запалих мотора се усети моментална промяна в звука /той утихна още и значително, като на нова кола/. При форсиране на място на двигателя на максимални обороти, няма никакви видими газове от ауспуха. При поставяне на бяла салфетка, няма никакво замърсяване. Колата не глъхне при високите обороти. Буквално след тръгване, колата вървеше значително по-добре. 100 км/ч се поддържат с 4-5 мм от педала на газта. Днес следобед изминах 120 км, стрелката на резервоара не мръдна. Предполагам съм изгорил не повече от 3.5 л.
Субективното ми усещане е, че мощността с турбонатора се повиши с около 50%, заедно с магнитния оргонен концентратор. Колата буквално върви на изпарения. Пробега на двигателя е около 500 – 600 000 км, 55 к.с. – чист дизел. Не се усеща по звука, че е дизел!
Негативен резултат: Колата загрява малко повече – така ми се струва или е от времето!
Следват 1-2 месеца точни засичания. Предположенията ми сега с турбонатора са около 3 л/100 км, но засичането ще покаже. Засега от пълен резервоар 50 л съм минал 420 км и стрелката е на ¼ от сектора. Разхода без турбонатора е 3.7 л/100 км със скорост 100 км/ч.
Следва и посребряване на турбонатора!