Правилно сте намерили източника, те правят доста неефективни електролизери, но очевидно бързат щом има пазарен интерес. Според мен интерес има защото в момента мощностите за соларна енергия не могат въобще да се натоварят. Точно толкова е ефективноста 63%, която по научните стандарти отпреди 15 години е ниска. Сега не мога да намеря източник, но тогава ме интересуваше темата и бяха писали че стандарта в него момент е 75% ефективност. Не знам за какви превръщания по веригата говорите, известни са ми приложения на водорода и в момента се произвежда по химически път водород и се използва, също съм гледал кривата на потребление на водород - тя нараства стръмно, има висока цена надута не защото им се губи по веригата а целта е печалба. При Тойота Мирай го напомпват да 700 бара налягане, стои с години в бутилките и както им казва народа, отиват да я подкарат и той си е там толкова колкото е бил зареден. Загубата от компресирането ли ще бъде чак толкова голяма ? Метана дори не само го компресират, а го втечняват и пренасят и продават. За водорода на станциите на Тойота цената беше 16 долара за килограм, по едно време от Тойота бяха казали че проекта Мирай им губи много пари, но бяха им отговорили журналисти - те дават карта за безплатно зареждане за мисля 50 хиляди мили и после е намалено за новите модели на 35 хиляди. Та журналистите им казват - водорода ви е ужасно скъп, защо го давате безплатно тогава. И пак съм пападал на нещо като отговор на Тойота в който обясняват че безплатния водород те го избиват с високата цена после, та от това не им е загубата. Проекта бил да направят станции а те излизат скъпо заради цената на земята за тях, станциите обслужват малко коли, а земята струва колкото за другите станции. Няма значителни загуби, загубите са в електролизерите, това нещо от линка който сте намерили е ефективност за мокра клетка за ННО, такива си правят любители - аматьори. По ефективни електролизери и проблема е решен, никой не мисли или поне аз че водорода ще навлезе и ще хукне утре всичко на водород. Дори аз съм убеден че рафинериите ще се избиват за него да правят хидрокрекинг на горива, в момента има такива рафинерии които си купуват водород произведен във фабрики, транспортират го и ползват в техните кули за хидрокрекинг.В Русия има употреба на водород за целта макар че имат метан евтин, трябва им за производство на по скъпи масла четох. Тези масла които са наистина напълно синтетични са с точна дължина на молекулата и на практика се прави дължината казват те - колкото я искаш, нали в някакъв диапазон. Такива масла се предлагат много слабо, защото са разрешили на минерални масла да се поставя етикет напълно синтетични, забранено е само в две държави - Германия и Япония. Защото за другите са скъпи, това са много скъпи продукти. Ако искат да ги произвеждат според руснаците, а необходимост има - варианта за качество е с водород, могат да го правят от метан, но това е инвестиция в съоръжения които не са им основни. Утре ако забранят да се лъже за маслата че са синтетични ще има лудо търсене на водород и такова оборудване да се прави с ток, то все пак е по евтино от другото още. Не става въпрос за моментите в които има излишен ток и цените ставали отрицателни - 200 часа, всъщност соларните инсталации в много голяма част от времето през което произвеждат са частично натоварени, няма пълен товар а частичен и те произвеждат колкото е той. Така или иначе ги строят, по добре е да се натоварят хубаво защото и аз и вие ги плащаме, те са с данъчни облегчения, субсидирани. Данъчните облегчения какво са - субсидия.