Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 357915 пъти)

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 024
  • Невежеството ражда химери...
Re: Технологични новости
« Отговор #1170 -: Октомври 20, 2024, 06:30:10 pm »
Просто няма никакъв смисъл изобщо да влизам в разговор с теб.
Ха!
Жужи си намери майстора...  :D

П.п.: Малко по темата: https://www.youtube.com/watch?v=dY4v6LZXSKI

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 855
« Отговор #1171 -: Октомври 20, 2024, 07:20:41 pm »
   juliang, колко литра гориво са заредени в резервоара за тези 20к. километра, това ми е интересно. Това е Пежо нали ? И аз по едно време си мислех  че са постигнали чудеса с тези нови двигатели, но като прочетох в интернет какво пише народа и това борд компютъра как показва чудеса, а човека демострира - пълни резервоара до горе, изминава голям пробег и борд комп. му показва някакъв страшно нисък разход, а по касовата бележка друг е разхода че и с над 50% отгоре. После много добро изгаряне, разглобяват нова кола и всичко до катализатора черно, а знам на проста машина как когато всичко е перфектно няма нагар и цвета му е сив в колектора на двигателя съвсем тънък слой. Как става номера да пуши и да гори малко и качественно да изгаря това гориво ? Защото знаеш ли никой производител от време оно както се казва не ти дава истинските хлабини по които произвежда - спазва в завода, правиш ги според сервизното ръководство и се оказват големи. Знаеш ли основен ремонт сме правили на лек автомобил двигател с 3 стотни хлабина бутало - цилиндър, на старите коли, после го пускаме да работи отначало с маркуча от чешмата в радиатора, грее 2 часа и спира, вече се е напаснал, с 5 стотни буталата тракат, после се кара без термостат и след 500км. се слага, нямаше нито един затегнал и задрал двигател, отварял съм да видя какво се е случило и масло не гори да може да засечеш консумацията- 200 ..300 грама, не сме засичали разход, учебен автомобил на 150 хиляди след ремонт и масло не гори, колектора, цялата тръба изпускателна..вътре са бели, много тънък слой от този бял нагар. Сега ги гледам Кия на 160, омазана нагар не ами като кал, вакса за обовки, буталата тракат, хлабина една десета, прави им ремонт човека и оставя 5 стотни, според мен са чудеса. На хонинговката като мери 5 стотни, още като се сработи ще са 6-7 стотни, къде е ремонта ?

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 019
« Отговор #1172 -: Октомври 20, 2024, 08:17:39 pm »
   juliang, колко литра гориво са заредени в резервоара за тези 20к. километра, това ми е интересно. Това е Пежо нали ? И аз по едно време си мислех  че са постигнали чудеса с тези нови двигатели, но като прочетох в интернет какво пише народа и това борд компютъра как показва чудеса, а човека демострира - пълни резервоара до горе, изминава голям пробег и борд комп. му показва някакъв страшно нисък разход, а по касовата бележка друг е разхода че и с над 50% отгоре.
"прочетох в интернет какво пише народа" се различава съществено от "карах лично над 1 000 км с един резервоар, който е 45 литра". Ще се съгласиш, нали?
При мен е правило да не чакам резерваора да се изпразни за да го заредя (вече съм казвал че смисъла на колата е да можеш във всеки един момент от денонощието да седнеш и да отпрашиш, а с празен резервоар е малко сложно, затова и го правя), така че нямам доказателство за разхода при пълен резероар. Това което намирам в снимките си е когато ходих до Аспровалта на моренце и се върнах - 657 километра, в които е включено и джиткането из самата Аспровалта, и висенето на границата с работещ двигател. След 657 киломтра компютъра ми казва че имам гориво за още 600 км, т.е. резероара е наполовина. Снимка пак има, но не мисля че и това трябва да качвам.
Резервоара на колата е 45 литра - сори, проверено е един-единствен път когато купих колата и тя беше с почти празен резервоар. Не мисля че някой е монтирал някой 60 литров резервоар само и само да заблуждавам Моторчо... па и в това коле трудно ще се намери къде да се завре такова нещо.
Ти с'я седни и смятай при 25 литра изгорени и пробег от 650 км какъв разход ми е дала колата.

За доброто изгаряне - април ми е прегледа по новите правила, не знам дали няма да се заядат, но колата ми е без ДПФ и няма грам пушек отзад. При последния ми дадоха 3-та еко категория. Да, ауспуха е леко черен, но това е напълно нормално за дизелов автомобил без системи за екология.

За някакви частни случаи с курници докарани до клинична смърт няма ниакквъ смисъл да водим диалог. Можеш да съсипеш чисто нова кола от магазина за 50 000 км, особено като се циганиш и зареждаш от най-евтината бензиностанция в региона. Един беше купил 3 тона нафта за котела пак така, по най-ниска цена, и тая пущина дори не искаше да гори... :) Смърдеше на терпентин и разредител за блажна боя...

П.п.: Малко по темата: https://www.youtube.com/watch?v=dY4v6LZXSKI
УРААА! Руснаците построиха първата си газова турбина. 2024-та година ще бъде записана със златни букви в историята на руската енергетика ... :)

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 024
  • Невежеството ражда химери...
« Отговор #1173 -: Октомври 20, 2024, 08:54:51 pm »
УРААА! Руснаците построиха първата си газова турбина. 2024-та година ще бъде записана със златни букви в историята на руската енергетика ... :)
Лъжеш като дърт индоевропеец. Само за протокола.
Тя червено-синята мъгла с такива номера ограби народа.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1174 -: Октомври 20, 2024, 09:45:23 pm »
Лъжеш като дърт индоевропеец. Само за протокола.
Тя червено-синята мъгла с такива номера ограби народа.
"Няма ли кой да го разкара тоя спамер от тук?" :)

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1175 -: Октомври 20, 2024, 10:48:09 pm »
Пише си човека по темата, това е интересно, в Русия имат капацитет да правят тези неща и ясно че ще могат.
- Според това което показват за лъвчетата с 1.6 hdi , този разход е нормален , 4 на 100. Това е много сполучлив двигател. Пусни му малко ННО и ще минеш по висока еко категория, по добро е от катализатор. Чисти саждите видимо, с една салфетка на ауспуха се проверява димноста, цапа ли я. Като влезе малко водород и разликата е осезаема, те саждите са малко количество и малко ННО ги маха. Тъкмо да се убедиш че широката публика което оплюва всъщност е по добро от поставяното от производителите. Няма нищо общо с това колко ток се изгаряло да се получи този газ и колко енергия ще произведе. Двигателите с 2 свещи са по чисти от тези с една, но не ги правят с 2 понеже на потребителя му е неприятно. И 0.2 литра газ в минута ще му се отразят. Имаше една италианска фирма, демонстрираха със салфетка как спират да цапат изгорелите газове салфетката.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1176 -: Октомври 20, 2024, 11:39:13 pm »
... Чисти саждите видимо, с една салфетка на ауспуха се проверява димноста, цапа ли я...
Честно, баш на мен ли седна да ми обясняваш как се мери димност на газовете? :) Дали случайно в офиса нямам 1-2 уреда за тая цел? Или викаш... те и уредите са продукт на Лукавия, нарочно вкарват хората в заблуждение, трябва да се позлва салфетка :)

- Според това което показват за лъвчетата с 1.6 hdi , този разход е нормален , 4 на 100.
А стига бе... а к'во стана със световната конспирация вградена в бордовите компютри?

... Имаше една италианска фирма, демонстрираха със салфетка как спират да цапат изгорелите газове салфетката.
Аз колко фокуси със салфетка мога да ти покажа... :)

Мотор-е... честно... точно аз не съм аз човека, на който можеш да пробутваш тия неща.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 551
« Отговор #1177 -: Октомври 21, 2024, 07:00:15 am »
Еййй! Моторчо, ти не се спря бе батювуту! Оказа се световно всезнаещ! Има ли нещо дет не знаеш? Ай сега пусни поне един клип, с твоя работа, мотор на Н2. Нали си h2motor? Аз от това имам респект, мисля си че отдавна се движиш с Н2! Пък аз ръгам на дизел, бензин, газ и се чудя как да вържа двата края! Ти май си пенсионер, и все във форума киснеш!

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1178 -: Октомври 21, 2024, 08:30:08 am »
Мише, отдавна съм те сложил в графата безполезни, просто имам компютър и интернет постоянно под ръка, мога да следя форума. Всичкия труд който си положил в областа на електролизата не се е увенчал с особен успех, търсиш нещо за репликиране пак. Те двигателите на водород се появиха вече без да си се включил. В този форум съм се запознал с двама полезни човека, единия опита да пише но го прогонихте веднага защото бил комерсиален, а вие не сте, другия е просто много стойностен човек и май също сте го отказали да пише. Сега разбра ли как всички знаят причината за ниската ефективност при алкалната електролиза, но никой не е конструирал нищо без утечки на ток по електролит и реално клетките в тези стакове работят на по високо напрежение - ниска ефективност и произвеждат повече топлина от енергията отколкото електролиза. Силно ще те подразня, но това нещо е решим конструктивно проблем, обаче как - открий си го сам.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1179 -: Октомври 21, 2024, 09:17:12 am »
juliang, радвам с че разпалагаш с димомери, имаше навремето много прости точно с филтърна хартия. За да се направи обективно изследване на димноста се налага да се изследва в различни режими на работа. Предполагам че да се изработи прост димомер, който да е приставка на изхода на ауспуха ще даде точна представа какво се случва в различните режими на работа и когато кислорода не достига поради лага - закъсняването в развъртането на турбото. Просто след като покараш да може да сравниш колко е почерняла хартията. Проблема е че тези сажди се набиват в маслото, в ЕГР - клапана и къде ли не, филтрите за твърди частици не го решават в полза на подобряване на експлоатационните характеристики, а и се пълнят каналите им което води до отстраняването им. Ако наистина мерят димноста на прегледите без филтър ще има проблем. Има два варианта - да се добавя водород произведен на борда на колата и да се повишава водородното число на нафтата от самия произвадител в рафинерията. Спора беше дали е полезно соларната енергия да се превърне във водород, който да се набие с хидрокрегинг в горивото, защото има много енергия която може да се произведе и не се произвежда поради липса на потребление - товар.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1180 -: Октомври 21, 2024, 11:35:53 am »
... За да се направи обективно изследване на димноста се налага да се изследва в различни режими на работа. Предполагам че да се изработи прост димомер, който да е приставка на изхода на ауспуха ще даде точна представа какво се случва в различните режими на работа и когато кислорода не достига поради лага - закъсняването в развъртането на турбото.
И като сипваш водород в момента когато не достига кислород поради лага - какво се случва?

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 030
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1181 -: Октомври 21, 2024, 01:05:21 pm »
juliang няма смисъл от сърказъм, това си е постижение за руската тежка индустрия. 2 годинин след като основните 3 компании (GE, Siemens и Mitsubishi) в света които произвеждат газови турбини за големи мощности се изтеглиха от Руския парар, руснаците пускат в експлоатация мощна газова турбина тяхно производство като така изцяло нулират ефекта на изтеглянето на "западните" компании.

Разбира се разработката на такава турбина не е станало за една-две години (и който си мисли така изобщо не разбира такъв вид системи) а в период на десетилетие с доста изследвания и прототипи, но чест прави на хората че успяват за много кратко време да въведат технологията за сериино производство и то (според тях) с подобрения. Едно е разбира се да се направи нещо а друго е да работи надежно и с минимална пордръжка в продължение на години а това само времето и експлоатацията ще покажат. Предимството е разбира се че милиардите които запданите компании са дърпали от Русия за техните турбини и потдръжката им, вече остават вътре и подпомагат развитието на тази (вече) локална индустрия.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1182 -: Октомври 21, 2024, 01:44:41 pm »
juliang, няма недостиг на кислород за да изгори горивото очевидно, просто горивния процес при дизеловия двигател изисква по голям излишък на кислород. Това че в отработилите газове винаги има кислород, който не е встъпил в реакция е факт който в учебниците никой който ги е писал на отрича. При дизеловия двигател поради по дългите молекули на горивото трябва по голям кислороден излишък, много дълги молекули въглерод и водород съдържащи са на полимерите и като ги запалиш на въздух правят сажди, не защото няма кислород. По високо водородно число означава по къси молекули на горивото и липса на такива които са във форма на пръстен или по малко такива. БМВ демонстрираха първите си дизелови двигатели комън рейл, те други не са правили с лека нафта и като свърши нафтата го изгасиха. Питаха ги защо, да ви дадем гориво, но те отказаха защото демонстрацията ще се развали. На практика показваха двигател който е дизелов но по шума е неразличим от бензинов и не искаха да се чуе звука на типичния дизелов двигател. Сега тези екстри - филтри за твърди частици биха били излишни, както и ад блу, при качественно гориво няма нужда. Само че предлагането на качественно гориво е малко за разлика от предлагането въобще на гориво. Те искат с една трета до една втора по висока цена, ако е произведено в западна рафинерия, затова внасяха от Русия понеже им го продават малко по съпо. Може да намериш като коментират западни специалисти и тези от рафинериите казват - това е добавка, не е гориво и съответно цената излита.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1183 -: Октомври 21, 2024, 02:19:40 pm »
juliang няма смисъл от сърказъм, това си е постижение за руската тежка индустрия. 2 годинин след като основните 3 компании (GE, Siemens и Mitsubishi) в света които произвеждат газови турбини за големи мощности се изтеглиха от Руския парар, руснаците пускат в експлоатация мощна газова турбина тяхно производство като така изцяло нулират ефекта на изтеглянето на "западните" компании.

Разбира се разработката на такава турбина не е станало за една-две години (и който си мисли така изобщо не разбира такъв вид системи) а в период на десетилетие с доста изследвания и прототипи, но чест прави на хората че успяват за много кратко време да въведат технологията за сериино производство и то (според тях) с подобрения. Едно е разбира се да се направи нещо а друго е да работи надежно и с минимална пордръжка в продължение на години а това само времето и експлоатацията ще покажат. Предимството е разбира се че милиардите които запданите компании са дърпали от Русия за техните турбини и потдръжката им, вече остават вътре и подпомагат развитието на тази (вече) локална индустрия.

И тая тема ще отиде към коша ако почнем да спорим за тия неща.
По тая логика Запада също се отървава от кръвопиеца Русия, която в продължение на десетилетия е дърпала милиарди за енергоносители и суровини. Но не съм чул ти или Витан да сте във възторг от тази диверсификация.
И още - специално на теб съм ти казвал, че нещата идват на бял свят когато им дойде времето. Тоест когато технологията стане евтина или когато алтернативите станат скъпи. Задаваш ли си въпроса "Защо Русия, която има огромни ВЕЦ-ове, има десетки,а  може би стотици ядрени реактори, точно сега почва да се занимава с газови турбини?" Т.е. тя вероятно и преди се е занимавала теоретично, но сега ги въвежда в експлоатация. За какво й е да добива ток от газ? Ще ми е интересно да чуя твоето мнение.

... и когато кислорода не достига поради лага...
juliang, няма недостиг на кислород за да изгори горивото очевидно...
Не ми се преобувай в полет... :) И се замисли защо ли дизеловите коли имат дебитомер. Сигурно за да приберат още едни пари от необразования купувач...

...Това че в отработилите газове винаги има кислород, който не е встъпил в реакция е факт който в учебниците никой който ги е писал на отрича...
За пореден път ще ти го кажа - тия приказки не на мен. С това си изкарвам прехраната от няколко десетилетия.

Стойностите за СО не са в проценти, а в промили, или части на милион... А на последния ред е колко % от допустимото замърсяване съм достигнал. За конкретната инсталация заданието е под 200 промила, или 0.02%.

... и като ги запалиш на въздух правят сажди, не защото няма кислород.
А защо? Когато си отговориш на тоя въпрос ще си още една крачка напред към разбирането на процеса.

... Сега тези екстри - филтри за твърди частици биха били излишни, както и ад блу, при качественно гориво няма нужда.
Някаква идея за какво се впръсква АдБлу изобщо? Май не... Да си чувал че АдБлу-то се бори с АЗОТНИТЕ окиси, а азота идва не от горивото, а от въздуха който постъпва в цилиндъра?
И тук се връщаме 1-2 страници назад към спора ни за вдлъбнатините в челата на буталата за "предпазване на клапаните". Те са един от виновниците за повишено съдържание на азотни окиси при горенето и затова се отказват от тях.

Резултати от измервания на димни гаазове при ГТП:

"Ламбда" надявам се ти е известно какво е...

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1184 -: Октомври 21, 2024, 03:10:57 pm »
juliang, не се наблюдава повишаване на съдържанието на азотни окиси в резултат на вдлъбнатините, показателите с бутала които са интерферентни и неинтерферентни са едни и същи, азотните окиси се влияят от бедна смес много повече. Те са в резултат на висока температура при изгаряне или детонационно горене. На дизелов двигател трябва да се замерват саждите, не СО което е ниско за разлика от бензиновите. За азотните окиси впръскване на водна мъгла дава ефект на намаляване, тя елиминира детонационното изгаряне . Като си си навил на пръста че тези вдлъбнатини увреждат горивния процес, не го повлияват въобще или е незначително и разликата не може да се установи. На двигатели с директно впръскване понеже създават зона с богата смес точно където е искрата степента на стъстяване я повишават до 14 и понеже камерата става малка вдлъбнатините пак си ги има, за да не удря клапани трябва да ги направят с 3 мм по дълбоки в най дълбоката им част, а при някои те са по 6-7мм дълбоки и без това, ще станат просто 10мм. От ремъците се отказаха не защото стария вариант с верига е по добър, а защото при ремък се предполага че може да се скъса. Точно вдлъбнатините нямат ефекта който си си въбразил, други неща са по сериозен фактор и за азотни окиси и за неизгоряло гориво, за въглероден монооксид и въглерод, неизгорялото гориво направо си е си ейч - въглеводород.