Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 471285 пъти)

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 135
  • Експертът не може да се автоматизира.
Re: Технологични новости
« Отговор #1455 -: Януари 29, 2025, 06:53:53 pm »
Услугата трябва да се връща, винаги... :)
Лъжеш.
Като ти оказа услуга EDM да те върне във форума, ти връщаш ли му я?!

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
« Отговор #1456 -: Януари 29, 2025, 08:52:14 pm »
После успеха китайского стартапа DeepSeek многие заметили, как быстро КНР догнал США в области искусственного интеллекта, но такой прогресс — не случайность. Об этом заявил основатель Telegram Павел Дуров.

«Прогресс КНР в эффективности алгоритмов не возник из ниоткуда. Китайские ученики уже давно превосходят других по математике и программированию на международных олимпиадах», — написал он в своём Telegram-канале.

По его словам, китайская система среднего образования превосходит западную. КНР позаимствовал принцип советской модели обучения, культивируя бурную конкуренцию среди учеников, что не приветствуется в европейских школах.

https://russian.rt.com/world/news/1427796-durov-uspeh-deepseek

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1457 -: Януари 29, 2025, 08:57:06 pm »
И като всичко китайско - на външен вид изглежда прекрасно, докато не почнеш да го ползваш по предназначение... :)
Ами когато човек иска всичко да му е на готово, а хората му дават кода на алгоритъма така ще е. Все пак, тези които изкарват тоази модел, това не им е основната работа, това е междудругото, с което са си "играли", във свободното време. Все пак нищо не ви пречи да си рънвате алгоритъма на собствен сървър, та даже и на Raspberry Pi, се рънва, но трябва отделна графична карта, за бързина: https://www.youtube.com/watch?v=o1sN1lB76EA

А вместо да пишите относно как отговяря на глупави въпроси ( то на глупав въпрос, глупав отговор се очаква) вземете и вижте какви а подобренията на LLM алгоритъма, а той има няколко, като основното оптимизационно решение, базирано на много хитро приближение с аритметика на цели числа, елиминирайки използването на енергиино тежките floating point операции, беше споменато преди няколо месеца тук: https://decrypt.co/285154/new-technique-slashes-ai-energy (всеникарската публикация) https://arxiv.org/pdf/2410.00907 (изследователската публикация)

Неактивен EDM electronics

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 093
  • Santa Claus - "Ho ho ho!"
« Отговор #1458 -: Януари 29, 2025, 09:15:43 pm »
Колега VITAN:)
не е лесна работата на модератора. Често ми се налага да се оправям с алкохолици и наркомани,
да им търпя полудяванията и пак гледам, да съм добър, да не си служа с крайности, като евроатлантик - цензура, банване, биене на шута завинаги, макар че и това съм правил и съм готов да приложа далече по-големи
модераторски хватки и приоми.

Ти му викаш, че DeepSeek ти я дали безплатно и че е много добра, пише като картечница, най-доброто под слънцето, то неблагодарника му с неблагодарник на харизания кон кусур на зъбите намира. На такива в реалния живот им бия шута, хващам ги за ревера и ги изхвърлям кът кирливи фесове.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 239
« Отговор #1459 -: Януари 29, 2025, 09:34:34 pm »
После успеха китайского стартапа DeepSeek многие заметили, как быстро КНР догнал США в области искусственного интеллекта, но такой прогресс — не случайность.

Както всичко останало, китайците просто изкопираха нещо вече създадено на Запад, и както винаги си оставиха ръцете... :) Точно както се случва с копието на Мъсковия Старшип...

... Все пак нищо не ви пречи да си рънвате алгоритъма на собствен сървър, та даже и на Raspberry Pi, се рънва, но трябва отделна графична карта, за бързина: https://www.youtube.com/watch?v=o1sN1lB76EA
Това е като да си качиш SQL сървър и да имаш празна база данни закачена за него. Много мощна програма, но без данни е абсолютно безполезна.

А вместо да пишите относно как отговяря на глупави въпроси ( то на глупав въпрос, глупав отговор се очаква) вземете и вижте какви а подобренията на LLM алгоритъма
Отговорите са глупави защото някой жълтокож е сложил изкуствена спирачка за определени въпроси. Питай го тоя велик дийпсийк дали чичко Си прилича на Мечо Пух или какво знае за площад Тянанмън... и после му вярвай на останалите неща, които ще ти приказва.
И отговорите не са глупави, а смешни.
Не се сещам дали вече не го пусках тук - всичките AI-та ще са глупави в човешките очи, докато не успеят да разберат нещо ей-такова:

... Ти му викаш, че DeepSeek ти я дали безплатно и че е много добра...
Безплатна е докато се обучава. Нали трябва все някой да й набива диалози, за да си оптимизира езиковия модел. ЧатДжиПиТи-то също е безплатно за определени задачи. Сега вече е на ниво, в което трябва да си избива инвестицията и някои неща стават платени.

И за пореден път към всички - ти всички шитни са ЕЗИКОВИ МОДЕЛИ, тоест програми които могат да редят думички в смислен проядък. Ако очаквате да ви отговорят на въпроси надхвърлящи познанията на гимназист - ще има да чакате. А това че някои другари изпадат във възторг от диалога говори само за нивото на техните познания... :)

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1460 -: Януари 29, 2025, 09:48:43 pm »
Както всичко останало, китайците просто изкопираха нещо вече създадено на Запад, и както винаги си оставиха ръцете... :)

Ти тотално си изкрейзил. Ти си форумния Иво Инджев + Боян Расате + Александър Йорданов + Соломон Паси = взети заедно.

Как можеш да копираш нещо, което струва 20 милр $ и да го направиш само за 7 мил. $?
Обясни ми, как ще направиш нещо 300 пъти по-евтино?

Главният въпрос не се състои в невронната мрежа, а в обучението й и то е различно при китайците, да не говорим, че са ползвали някакви стари видеокарти . изхвърлени от машините им за майнинг. Въобще китайците дадоха безплатно ноу-хау на целия свят, как трябва да се обучава бързо и евтино невронната мрежа, коренно различно от Опен АИ.

Аман от твоите тъпотии....

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
« Отговор #1461 -: Януари 29, 2025, 09:56:10 pm »
Ти тотално си изкрейзил. Ти си форумния Иво Инджев + Боян Расате + Александър Йорданов + Соломон Паси = взети заедно.
За къде без простоКиро ?!

Това е като да си качиш SQL сървър и да имаш празна база данни закачена за него. Много мощна програма, но без данни е абсолютно безполезна.
Зависи какви задачи решаваш.

Ако очаквате да ви отговорят на въпроси надхвърлящи познанията на гимназист - ще има да чакате. А това че някои другари изпадат във възторг от диалога говори само за нивото на техните познания... :)
Да, ако имаш познания на гимназист (като теб), това и ще получиш.
Лично аз съм задавал експертни въпроси и съм получавал експертни отговори.
100% работещи и уникални при това.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1462 -: Януари 29, 2025, 10:08:11 pm »
И това ми го казва форумния Костя Копейкин, Киро Брейка и Петър Волгин взети заедно ? :) А, да... и Пламен Пасков, забравих го...

Как можеш да копираш нещо, което струва 20 милр $ и да го направиш само за 7 мил. $?
Обясни ми, как ще направиш нещо 300 пъти по-евтино?
Питай Пикси, той каза че може да се вдигне на РасбериПи... :)

... Въобще китайците дадоха безплатно ноу-хау на целия свят, как трябва да се обучава бързо и евтино невронната мрежа, коренно различно от Опен АИ.
Не знам дали дийпсийк приема картинки, ако приема - тествай го с горната картинка. Макар че имам подозрението че ти самия не разбираш диалога там... :)

Лично аз съм задавал експертни въпроси и съм получавал експертни отговори.
100% работещи и уникални при това.

Ще ми е интересно да видя какво ти е отговорил по въпроса за райф лампата или за Ковид пандемията... :) Че аз нещо не мога да се регистрирам...

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
« Отговор #1463 -: Януари 29, 2025, 10:17:07 pm »
Ще ми е интересно да видя какво ти е отговорил по въпроса за райф лампата или за Ковид пандемията... :)
...
...Често ми се налага да се оправям с алкохолици и наркомани,
да им търпя полудяванията и пак гледам, да съм добър, да не си служа с крайности, като евроатлантик...
С терористи не се "преговаря" брат... загуба на време е.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1464 -: Януари 29, 2025, 10:21:29 pm »
Мани... дойде ми кода за достъп, питах го "чий е Крим", после "как ще завърши конфликта в Украйна"... отговорите няма да ти харесат... :)

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1465 -: Януари 29, 2025, 10:49:25 pm »
Не се сещам дали вече не го пусках тук - всичките AI-та ще са глупави в човешките очи, докато не успеят да разберат нещо ей-такова:
...
И за пореден път към всички - ти всички шитни са ЕЗИКОВИ МОДЕЛИ, тоест програми които могат да редят думички в смислен проядък. Ако очаквате да ви отговорят на въпроси надхвърлящи познанията на гимназист - ще има да чакате.
Сега че тези AI-та "ще са глупави в човешкте очи" (то зависи от очите, или по-точно това което е зад тях ;D) принципно мога да се съглася, въпреки че много зависи от това как се дефинира "глупост" а от там и "умност".

Споменах в предишен пост на друга тема, как използвах DeepSeek за определени въпроси, които съм излследвал дълго време, и интересно, които вие изобщо не можете да осъзнаете и разберете ( и с това си приличате с DeepSeek, понеже неговото разибране до някаква стенен като вашето, въпреки че за него се вижда надежа ;D ), но това в момента не е толкова важно. Важното е че DeepSeek има алгоритмични характериситки които му позволяват да бъде 20-40х по-енергиино ефективен отколкото всичките американски аналози. Всичко се базира на оптимизациите и различния (нов) тип на "електронно учене" което алгоритмично е приложен. Помислете (логически) върху това и оставете генерално идеята за интелигентност, понеже никоит от тези типове AI системи няма такава, но всеки от тях консумира енергия, и най-малкото, понже "всички са глупваи" (както вие го виждате) осъзнайте че е по-добре да се използва "глупав" AI модел който консумира (да кажем) 1MWh (DeepSeek) отколкото също толкова "глупав" който консумира 30х повече (OpenAI и принципно другите мастодонтни USA модели), или 30MWh, понеже долколкото си спомням вие защитавате тезата за фотосоларките, а те гарантирано няма да могат нахранят електрически свирепо-гладни AI модели.  ;D ;D ;D  точно и затова през последната година започнахда да излизат какви ли не новички компании за мини (и не толкова мини) ядрени реактори, които имат милиардни капитализации и големи симулации и презенатции на  ядрени реактори но и един болт нямат завит  ;D

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1466 -: Януари 29, 2025, 11:06:07 pm »
... Важното е че DeepSeek има алгоритмични характериситки които му позволяват да бъде 20-40х по-енергиино ефективен отколкото всичките американски аналози.
Да ти припомням ли колко десетилетия след като започнаха състезанията във Формула 1 конструкторите започнаха да се замислят над икономията на гориво при болидите? :)
Честно... почвам да си мисля че си бодваш инернета в лаптопа с кабел, щото WIFI-то е излъчване на енергия на вятъра...
Да ми говориш за икономия на ток от суперкомпютър... това си мислех че само в нашата академия на науките може да го мислят... :)

Неактивен merlinbg

• Специалист
  • Сериозно Активен
  • Публикации: 310
« Отговор #1467 -: Януари 29, 2025, 11:12:26 pm »
Мани... дойде ми кода за достъп, питах го "чий е Крим", после "как ще завърши конфликта в Украйна"... отговорите няма да ти харесат... :)

Абе Пепи, ти нормален ли си бе!?! На въпроса "Чий е Крим?", на мен ми идват само псувни като отговор, а ти си решил да тестваш Изкуствен Интелект с него!!! Виждам, че нещо те стяга шапката, но това не е проблем на форума, за да избиваш комплекси тук. А отговора на тоя тъп въпрос е следния, чети внимателно и си записвай: Крим е бил руски, е Руски и ще бъде Руски! Достатъчно изчерпателно ли отговорих???

А колкото до това, как ще завърши конфликта в Усрайна, това със сигурност ще го видим и се надявам тогава на теб да ти хареса отговора :) Прав е бил Айнщайн за сравнението на безкайността на Вселената и човешката простотия, ти си доказателството за това.

Активен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 412
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #1468 -: Януари 30, 2025, 07:08:57 am »
merlinbg
Недей да скачаш като петле порода джинка. юлиян ти говори  за  отговора "мнението" по въпроса изразено от китайския изкуствен интелект.
Между другото не знам какъв бил е отговора. Обаче това е било ГОТОВ ОТГОВОР  намерен в базата данни на една машина позиционирана в страна в която никой дори ИИ няма право да говори неща противоречащи на официалната правителствена доктрина по въпрос. Така, че можеш да считаш, че това е мнението по въпроса на китайските власти.
Ще ми бъде интересно Юлиян да го публикува.

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1469 -: Януари 30, 2025, 08:55:41 am »
Виждам тука крайна некомпетентност, да не кажа простотия.

AI може да отговори на даден въпрос, ако бъде обучен за това. Основно ги обучават за програмиране, писане на текст, езиково обучение поне на 30 езика /граматика, пунктуация/, разпознаване и корекции на изображения и т.н. все ограничени неща. Затова и във всеки чат има бутон по направления, за да ти даде по-пълен и правилен отговор.

Когато не си обучавал AI в история, когато си му поставил ограничения за политически контекст във въпросите, като на ChatGPT, той ще ти даде отговор, като търсачка. Ще открие всички ярки предложения в интернет и на неговия си принцип проба-грешка, ще ти даде един от отговорите.

По същият начин, ако ти не знаеш нещо, го търсиш в Гугал. Получаваш някакъв отговор, но доколко той е верен или напротив - политкоректен е друга бира.

Как очакваш AI да ти даде отговор за нещо, за което не е обучен. А той е обучен предимно в програмирането. Там е най-голямата му сила. Просто една създадена невронна мрежа, без обучението, т.е. настройка на тегела и биаса на отделния неврон, е напълно непригоден. А китайските майнери от DeepSeek откриха метод за обучение, което американците не знаеха. 12 програмиста са го създали.

Спекулации по тази тема са от тиквеници и пияници, за тиквеници.