Мерси, да ти се връща
Мога да ти кажа аз какво бих пробвал, пък ти си прецени за себе си. Понеже цялата работа със зареждането на гориво и т.н. опира до т.нар физика на слабите частици /soft particle physics/, а те реагират на магнитно поле - макар и не по стандартен начин, вероятно е добра идея да се сложат плочите на привличане за разстояние 1,5-2 см., със немагнитни разделители /примерно летвички/ и маркучите да са между тях. За гъвкавите ленти-магнити мисля няма смисъл да се ползват, слаби са и полето е незначително - съответно и натрупването на частици във флуида. Има значение и продължителността на обработване с поле, за да се насити достатъчно флуидът, т.е. може да сложиш на горивопровода, ако разполагаш с дълъг участък от него повечко 2-3 килограмови по сила магнити по ръбовия начин, описан в темата тук.
Относно това с каква сила се привличат, ще ти кажа аз какъв /малко селски и прост/ начин съм измислил
Залепвам с тиксо въпросния магнит за капачката на туба от минерална вода и я пълня донякъде - на око. После завивам капачката и лепя магнита за метална пластина с повърхност поне колкото неговата, като държа пластината хоризонтално и вдигам нагоре с нея тубата. Като се отлепи, отливам вода - и така с два-три опита се намира равновесната точка. Водицата - в мерително канче и опа - готов си с теглото и съответно силата на привличане на магнита към желязна повърхност
Успехи!