И...пак грешиш, ако двата ми пръста са в горната точка, близо до лагерите, зависи дали ще успея да вкарам резонанс
atos, и аз мога да полетя! Зависи дали ще успея да си размахам ръцете с 200 Hz.
Сори, че така, ама нали все не съм прав.
От тук надолу вече, аз ще се опитам да докажа, че в "нещото" няма СЕ. Даже по-лошо. Редуктор с КПД < 0,5.
Подчертавам, че това не го пиша за изтъкнатите физици във форума, а за по-обикновените хора и за това ще използвам прост, ненаучен език.
Така. В този клип се вижда част от конструкцията и в случая долната тежест.
https://www.youtube.com/watch?v=gTWwp5qUY3U Ясно се вижда, че лагерува на задвижващия вал, т.е. няма
твърда връзка и следователно не може да внесе пряко въртящ момент към него.
Разчита се, това да стане по следния начин. Вложената вече енергия в центробежни сили е насочена перпендикулярно на вала или
по-точно в опит да откъсне опорните му точки. В това няма нищо полезно и за да стане такова, се освобождава едната, като вече й се
ограничава траекторията на движение. Това се вижда към края на клипа в кофата:
https://www.youtube.com/watch?v=Ts7rPwp4jTM Това е вече получения въртящ момент от долната тежест. Вижда се колко е нищожен и как бързо се разпада и в двата клипа. Ще обясня защо.
По-горе споменах натоварването в опорните точки, и тъй като, тежестта е по-близо до едната, силите ще се разпределят примерно 70%
за долната и 30% за горната. Т.е. ние сме освободили 30%, а другите 70% отиват да "джаскат" долната! С две думи по-голямата част от нашата
енергия
потъва в клатене на конструкцията!
Само да не забравя да кажа, че входната 1 енергия идва по същия път на изхода, т.е. от горната тежест. И какво излиза - долната
пилее енергията на горната!
Нека разгледаме и горната тежест. Там се разчита, че ще се върти от възвратно-постъпателно движение и забележете, пак без
твърда връзка!
Можем да влагаме енергия в това движение без да получаваме въртящ момент. Вижда се след 3-та минута на този клип:
https://www.youtube.com/watch?v=jCOctgVIR6QСтана ясно, че основния задвижващ вал(мотора) няма твърда връзка с вторичния вал, и той вече трябва да се върти от горната тежест.
При въртенето си обаче, заради центробежните сили, отново
потъва огромно количество енергия в клатене на конструкцията (4,30 минута)
А за да започне процеса, трябва да се повдигне тежестта с промяна в ъгъла на нейната ос на въртене и в последствие да става в СИНХРОН!
Това е ОСНОВНОТО - иначе няма въртене! Освен това, някой трябва да даде посока, иначе това ще стане произволно. Факт е колко е лабилна
една такава система от леко претоварване или премигване в тока! (може в един момент струга да се завърти в обратна посока)
Така. Стигнахме вече и до най-важното! Защитниците на това безумие, твърдят че, промяната на ъгъла на оста става с минимални усилия.
Ей така, само с ЛЕКО побутване с пръст! Нека видим колко леко е то, като проследим какво става по-нагоре. Оста участва в лост от
първи род с усилване ~ 4, задвижван от коляно - мотовилков механизъм с усилване ~ 2, ремъчна предавка с ~ 20 и стигаме до мотор Х.
За да не ме обвинят, че коментирам реплики, отиваме директно на оригинала, където също се виждат 1,5-метрови лостове и там вече,
мотора не е Х. Той е 1/8hp или само 93W. Вярвате ли в това? Ето Ви един подобен с размери D 12.7/ L 9,5 см. и съдейки по габаритите
на оригинала, трябва да е 3 пъти по-мощен.
http://www.amazon.com/Lear-Siegler-Furnace-Motor-Century/dp/B000LDG7WQЗа да не влизаме в излишни спорове, нека видим какво може Вашия 93W мотор. В случая, нас ни интересува неговия въртящ момент и
по формулата Т = 0.093 х 9554/1800 получаваме ~ 0,5 Nm. Предавателното число след редукция на оборотите е
1800/60 = 30 ; 30 х 0,5 = 15 Nm/60 об.
Аз обаче, нали твърдя, че конструкцията е с КПД < 0,5 затова приемаме 7 Nm/60 об.
Обработвания детайл е ориентировъчно Ф20 и вече на върха на стругарския нож има ~70кг.
Само да спомена и куцащите моменти в оригиналния клип и спирам. Никъде не показват стартирането на машината в покой!
Нито пък спирането. След 30 секунда се вижда как мотора развърта, а лоста горе не помръдва! Най-вероятно преплъзва ремък
или пък е умишлено махнат. Все едно.
Тези неща ги оставям на Вашето въображение.
Човек, положил толкова време, труд и усилия за да види неуспеха си, може да му минат само две мисли в главата. Или да се самоубие,
или да остане в историята. Според мен е избрал второто. Както и други като него, заради които има още такива "донкихотовски" теми.
На репликаторите пожелавам Успех!