Ето аз как виждам нещата - съвсем грубо чертежче нахвърляно в кад-а.
Забравих да сложа буквички - да приемем че най-левия е "А" а най-десния - "Г"
Ако топуза виси в такова положение, че неговата връзка към пръта сочи към оста на въртене на механизма, то топуза ще е в най-ниско положение. Топуза ще се стреми да остане там - най-лява картинка ("А"). В момента в който приложите някакво усилие да завъртите лоста обратно на часовниковата стрелка, топуза поради инерцията си ще изостане малко. Ще застане в някоя от позициите "Б"-"Г". Но това ЩЕ ВИ КОСТВА ЕНЕРГИЯ - точно толкова, колкото да повдигнете топуза на някаква височина, както се вижда в горната половина на картинката. В момента в който топуза е повдигнат, той ще изпита желание да пада и да догони най-ниската си точка ("А"). Ще започне да се движи равноускорително - все едно пада. Вие ще имате два избора - да ускорите въртенето на лоста за да оставите топуза "да гони" или да въртите равномерно, при което топуза по някое време ще догони и ще подмине най-ниската си точка. В този случай топуза и ще се качва-сваля нагоре-надолу.
И в двата случая НИЩО НЕ ПЕЧЕЛИТЕ.
П.С. Малиййй... докат чертая Макс е писал. И е написал точно това, което аз съм начертал и написал
Ма така ще е ... кат не ми вярвате.
Макс, кажи ми честно - това което съм нарисувал отговаря ли на реалното поведение на това, което наблюдаваш при експеримента? Дай и снимки на уреда ако е възможно.