Да, така е, не че не съм го споменал - напротив, казах го...долу се СЪЗДАВА въртящ момент, макар и неравномерен.
А можеш ли да ми отговориш кой създава въртящия момент?
Ясно е че топуза го създава. Въпроса ми е "защо го създава"?
Единия вариант е този топуз да има инерция, някой да го е завъртял с определена скорост и след това ние да черпим от неговата кинетична енергия. Това мисля че ще се съгласим че е нежизнеспособно като концепция - получаваме прост маховик.
Втория вариант е този топуз сам да се стреми да ускори движението си. Това може да стане само ако топуза пада. Разбирам че искате тоя топуз постоянно да пада и от това да черпите енергия. Но няма затворена траектория, която през целия си път да е наклонена само надолу. Колкото височина загуби този топуз, точно толкова височина ще трябва вие да компенсирате за да затворите цикъла. Няма кой друг да вдигне топуза.
Няма как топуза все да пада, но всъщност да остава на една и съща височина. Това е все едно да закачите топуза на въже и да черпите енергия от това, че той само опъва въжето с тежестта си.
Ето ви една конструкция, която да ви извади от хипнозата с топуза и рамото му. Оста, топуза и рамото му са заменени с една тежка планка. Да, няма да е толкова ефективна, но ще се държи по същия начин кинематически.
Сега ми отговорете на следното: планката ще се повдига ли когато изостава? Когато изостава спрямо кое, като вече няма ос (т.е. оста е част от самата планка)? Има ли значение формата на планката?
Атос, къде в това което аз съм нарисувал е разстоянието "4-5"? Не казвай само че го няма ...
П.С. забравил съм карето долу, приемете че го има нарисувано
П.С.С. Толко па да не сте въртели триъгълници на чина по време на някой скучен урок по математика...