Здравейте...Получих интересен резултат при ръчкането на
МЕГ-чето. Идеята ми беше да премахна резонансната верига и директно да захраня товар
12в/5вт автомобилни лампи. По едно време щекера към товарната верига се откачи и забелязах искра при закачането. Поиграх си малко и се получи
ел. дъга на разстояние 3-4мм, което говори за високо напрежение на изходните импулси. А около дъгата всичко пуши и се топи...
...Изходната сърцевина беше лепната към основната без въздушна междина. Свързването на лампите предизвиква рязко падане на изходното напрежение и те светят доста мижаво. Сигурен съм, че причината е г-н
ЛЕНЦ, защото силата на привличане между основната и изходната сърцевини се увеличава значително при свързан нискоомен товар. Поблъсках си известно време главата какво да правя и реших да вържа високоомен товар. Взех луминисцентна тръбичка
9вт, енергоспестяваща и тя взе, че светна. После пробвах и с
36вт, същия тип от повредена такава лампа. Запалих и нея при честота
50-70кхц. Отоплението на тръбите е изгоряло и не може да се използува. Запалителното нарежение се повишава и предполагам е около
600-800в, а може би и повече. Броят навивки е същия от предишните ми опити и това ме шашна. Явно проблемът е в неправилното снемане на енергията от изхода, т.е. съгласуването му с товара. Нискоомният товар предизвиква значителна реакция на
ЛЕНЦ и това унищожава всякаква ефективност. Другото, което ми направи впечатление е липсата на изменения в осцилограмата на управляващия ток с високоомен товар, луминисцентната тръба. Пробвах и изходна намотка с допълнителна сърцевина за отклоняване на част от потока на реакцията. Мисля, че има подобрение, но трябва време да се сравнят нещата и се обобщи резултата. А, и друго...вързан само единия електрод на тръбичката, проводника от другия изход на
МЕГ-а го доближавам и тръбата свети в някаква степен. Същото става при доближаване до
ТХО на телевизор, но там намотката е с хиляди навивки. Получих изгаряне на пръста на ръката при хващане на острия край на единия проводник на товарната намотка. Направо ми проби малка дупка в кожата на палеца...
Явно
МЕГ-а хвърля мощни ЕМ импулси, а може би и ел. статични на изхода...
Е, това е засега...Борбата продължава...