Или се бъзикате или не искате да разберете.
Атос, перфектният ъгъл на кардана е 90 градуса, но на практика няма как да стане, защото ще се опира в основата , няма място за рамо и тежест и поне аз не знам да има каре, което да се "чупи" толкова. Затова гонех 45 градуса, което също е добре, но карето позволява до към 35. При 5-10 градуса пак ще работи, но с 3-6 пъти по-малка ефективност.
Второ - по време на въртене ъгълът на кардана НЕ МОЖЕ да се променя. Отдолу се върти на място с главината, отгоре обикаля по релса-окръжност, която е заварена за трите вертикала на конструкцията. Откъде, мамка му, ще дойде различния ъгъл или както му викате наклон???
Брадат, историята с карето се очертава много интересна. Днес съм го въртял насам-натам докато получих умствено затъмнение ( като слънчевото, но персонално). Какво става : главината е свързана с кардана с болтове, после има каре и тръбата нагоре. Тоест, връзката е "твърда" и не може да приплъзва. И когато завъртя главината 1 оборот трябва да се завърти и карданът с 1 оборот. Да, ама не. Главината се завърта един оборот, а карданът НЕ се върти около оста си. Явно магията я прави карето, но не можах да схвана как точно.
juliang, ти какво си пил последните 24 часа?